Belajar

Ketahui lebih lanjut tentang mata wang kripto

Aset digital (atas mata wang digital) ialah sejenis sekuriti yang hanya terdapat dalam bentuk digital, bukan dalam bentuk fizikal seperti wang kertas dan syiling.
Walaupun terdapat banyak jenis mata wang digital seperti Ethereum, Monero dan Litecoin, Bitcoin kekal sebagai jenis mata wang digital yang paling terkenal.
Bitcoin ialah mata wang kripto dan sistem pembayaran di seluruh dunia. Ia adalah mata wang digital terdesentralisasi pertama, kerana sistem ini berfungsi tanpa bank pusat atau pentadbir tunggal. Nilai mata wang tradisional bergantung pada keadaan ekonomi negara dan kepercayaan keseluruhan. Walau bagaimanapun, rangkaian Bitcoin menggunakan sistem tanpa kepercayaan di mana kepercayaan dibina di atas peserta rangkaian. Kuantiti bitcoin keseluruhan adalah terhad, di mana nilai bitcoin meningkat jika majoriti orang percaya bitcoin mempunyai nilai dan sebaliknya.
Bitcoin tidak melalui perantara seperti bank. Sama seperti wang tunai, pemegang bitcoin boleh terus berdagang bitcoin secara peribadi. Setiap sejarah transaksi bitcoin direkodkan pada rangkaian yang boleh dilihat oleh orang ramai kerana Bitcoin berfungsi pada lejar awam yang dipanggil blockchain, yang memegang rekod terdesentralisasi bagi semua transaksi yang dikemas kini dan dipegang oleh semua pengguna rangkaian.
Cara paling mudah untuk memiliki bitcoin adalah dengan membeli bitcoin melalui pertukaran bitcoin. Anda juga boleh memperoleh Bitcoin melalui perlombongan. Bitcoin ialah sistem terdesentralisasi di mana tiada pentadbir khusus. Rangkaian bitcoin dikekalkan oleh beberapa individu tanpa nama. Individu ini diberi ganjaran dengan pengeluaran bitcoin baharu dan yuran transaksi. Oleh kerana sesiapa sahaja boleh memperoleh bitcoin dan proses memperoleh bitcoin adalah serupa dengan proses perlombongan emas orang memanggil penyelenggaraan sistem bitcoin "perlombongan".
Urus niaga Bitcoin adalah serta-merta di mana pemegang Bitcoin mempunyai kawalan penuh ke atas aset mereka. Bitcoiners boleh menghantar atau menerima jumlah tanpa had bitcoin 24/7 di mana-mana sahaja. Bitcoin menggalakkan ketelusan di mana setiap transaksi bitcoin disimpan dalam rantaian blok. Sesiapa sahaja boleh melihat rekod transaksi dalam masa nyata.